Dolly (2004)

Foto: Peter Alfredsson

Foto: Peter Alfredsson

 

Dolly är en orädd ordbefriad monolog och ett uppkäftigt ifrågasättande kvinnoporträtt som varken skyr det patetiska eller det tabubelagda. I måleriska drömsekvenser möter vardagen fantasin; suggestiva ljudkollage, häpnadsväckande ljussättning, fontäner, plastblommor och avancerad kroppssminkning är viktiga beståndsdelar i en föreställning som ställer frågor om kön, förtryck och ensamhet.

Dolly är en makalös och magisk blandning av högt och lågt, konkret och abstrakt – överdådig kitsch och stram estetik i en bomb på väg att brisera.

Dolly hade urpremiär under Göteborgs Dans och Teaterfestival 2004 och var en del i festivalens egyptiska program tillsammans med Ahmed El Attars Mother, I want to be a Millionaire och Mahmoud Abou Domas Faust’s Dreams.

Foto: Mattias Dellmo

Foto: Mattias Dellmo

Manus regi scenografi och ljusdesign: Charlie Åström Musik och ljuddesign: Lars Falk Kostym och docka: Linn Lamberg Mask: Gunnar Lundgren Slowmotioninstruktör: Phax Ahamada Producent och koordinator: Christine Åström Ljudtekniker: Rune Johansson Scentekniker: Otto Olsson Båth Assisterande ljustekniker: Saad Samir Assisterande ljudtekniker: Hussein Sami Pressfoto: Mattias Dellmo Grafisk design: Peter Alfredsson På scen: Josefine Andersson

Dolly har gjorts med stöd från: Västra Götalandsregionen, Svenska Institutet, Göteborgs Dans och Teaterfestival, Mannheimers fonder och ABF.

”Tyngdpunkten ligger på annat håll, i ljuset, ljuden, rörelserna, atmosfären, föremålen. I en serie scener, som i tablåer i en surrealistisk bildberättelse, följer publiken en kvinna i nära kontakt med starka känslor och minnen. ” ”… Dolly har ett djup, en närmast von Trierskt pretentiös kvalité…”
Sven Rånlund, Göteborgs Posten 2004-08-25.

”Monologen är tydlig men helt utan ord.” ”Det är spännande och mycket annorlunda.”
Vibeke Carlander, Borås Tidning, 2004-08-30.

Foto: Creative Forum

Foto: Creative Forum

2, 3 och 4 september 2004
Dolly gästspelar på Pusterviks Stora scen i Göteborg

2 januari 2005
Dolly gästspelar på Creative Forum For Independent Theatre Groups, Alexandria, Egypten som en del av The Swedish Axis.

Gästspelet i Alexandria genomfördes med stöd från Svenska Institutet.