Solar Plexus (2006)

Foto: Mattias Dellmo

Foto: Mattias Dellmo

 

Visuellt och uppkäftigt i vardagens boxningsring.
Brutalt, politiskt och vackert om en boxares kamp för upprättelse i en cynisk verklighet. Starka bilder, musik och rörelser smälter samman till en svart humoristisk berättelse om rasism, förtryck och drömmen om ett värdigt liv.

Solar Plexus är en svensk-egyptisk samproduktion och ett unikt samarbete mellan Göteborgsfrigrupperna Teater Trixter och Studio Oscuro, Studio Emad Eddin i Kairo och I-ACT i Alexandria. Solar Plexus hade urpremiär den 13 oktober 2006 på Teater Trixter i Göteborg.

Foto: Mattas Dellmo

Foto: Mattas Dellmo På scen: Phax Ahamada och Ramadan Khater

 

 

Manus, regi, scenografi och ljusdesign: Charlie Åström Musik:  Björn Knutsson Mask: Gunnar Lundgren Kostym, rekvisita och produktion Studio Oscuro: Christine Åström Regiassistent, tolk, ljud- och ljustekniker: Saad Samir
Produktion Teater Trixter: Inga-Bodil Hermansson, Beatrice Berggren Foto och grafisk design: Mattias Dellmo

Samarbetspartners: Teater Trixter, läs mer på www.trixter.se,  Studio Emad Eddin, läs mer på www.seefoundation.org, I-ACT och Creative Forum for Independent Theatre Groups, läs mer på  www.iact-eg.org.

Solar Plexus har gjorts med stöd av: Statens Kulturråd, Göteborgs Kulturnämnd, Svenska Institutet, Konstnärsnämnden, ABF, Mannheimers fonder, Familjen Wikanders Stiftelse, Gertrude & Ivar Philipsons Stiftelse, Sida och Dramatiska Institutet.

”Charlie Åström skapar rena pietà-bilder av dessa serena ögonblick då Khater baddar Ahamadas kala boxarskalle: det är måleriska mästerverk i klärobskyr färdiga att hängas in på Rijksmuseum i Amsterdam vilken dag som helst. Men Åströms bilder söker inte effekt. Däremot är de effektiva för det han vill berätta: om vår fåfänga strävan efter allmakt och odödlighet och vår samtidiga längtan efter ömhet och symbios.”

”Boxningsringen, som i ena stunden är dansgolv för en stillsam vals för kämpen och hans sekundant, förvandlas i nästa till en plätt i Stillhetens Hav på månen där Neil Armstrong stolt tar sitt stora kliv för mänskligheten. Makrokosmos och mikrokosmos är förbundna och i Solar Plexus får boxaren – och vi – fysiskt erfara kopplingen. Björn Knutsson har gjort den vidunderliga musiken till föreställningen: tung big beat under ronderna, eteriska arior i ringhörnet. Det är så helgjutet och välkoreograferat att till och med blombuketterna som landar i näven på skådespelare och produktionsteam på slutet verkar dansas fram av Trixters blomsterflickor. Charlie Åström och Teater Trixter har gjort det igen.”
Ur recension av Kristjan Saag, GT, 2006-10-16.

”Det är förstås en bildkonstnär som får mig att se att boxning inte bara är smärtsamt, utan också kan vara smärtsamt vackert.”
”Hela föreställningen har faktiskt något sakralt över sig, den är rituell och helig. Jag kan bara jämföra med Eugenio Barbas världsberömda multikulturella totalteater, men Charlie Åströms verk har också ett helt eget stiluttryck som bara kan kallas beundransvärt nyskapande. För en gångs skull kan kraftsportfantasten och den konstnärlige finsmakaren gå på teater tillsammans, och få gemensam behållning av en underbar scenupplevelse för alla sinnen.”
Ur recension av Björn Gunnarsson, Hallands Nyheter, 2006-10-14.

”När den väl landar som en drabbande punch i maggropen, inser jag också att denna gestaltade match mellan världsreligioner och världspolitik, mellan världsdelar och gränslösa kulturmönster, med väldig poetisk kraft hämtats djupt ur historiens mylla. Det är starkt, smärtsamt, vackert och provokativt…”
Ur recension av Anders Thuresson, Göteborgs Fria Tidning, 2006-10-23.

”Scenen visar något ömsint, sorgligt, kärleksfullt på ett trovärdigt och mångbottnat sätt som kanske inte är vanligt.” ”Dessa enkla scener och bilder rymmer på en och samma gång mänsklig värme och vardaglig omsorg, religiösa arketyper och sådana dimensioner som kan finnas i relationen mellan nation och soldat.”
Ur recension av Astrid von Rosen,Göteborgs Posten 2006-10-15.

”Röster från olika håll i världen konfronteras och vävs samman till en fantasifull och vacker konstnärlig helhet med starka politiska undertoner.”
Ur recension av Birgitta Johansson, Svenska Dagbladet, 2006-10-27

”…den som vill få bekräftat att utmanande estetik går utmärkt att kombinera med politiska budskap får i stället söka sig till närbelägna Teater Trixter. I ”Solar Plexus” har Charlie Åström åstadkommit ett lysande suggestivt verk som ifråga om visuell skönhet och anti-dramaturgi i upplägget närmar sig installationskonstens omedelbara uttryckskraft. En boxningsmatch blir matris för en mångkulturell parabel om herren och slaven, och när impressarion piskar boxaren blir budskapet lika politiskt och lika konstnärligt som förhållandet mellan Lucky och Pozzo i ”I väntan på Godot”. När teatern vill förändra åskådarens blick på verkligheten, det vill säga vara politisk, måste den börja med att förändra teatern. Och om den då, med hjälp av sina uttrycksmedel, bevisar både konstformens och ämnets angelägenhetsgrad, blir motsättningen mellan estetiskt och politiskt fullständigt oväsentlig.”
Estetik vs politik; Björn Gunnarsson om teater i Göteborg, HD, 2006-10-22.

11th Internationaal Mime Square Festival, Aarschot, Belgien 11-14 oktober 2007

Scenbygget pågår i fantastiska Gasthuiskerk, foto: Johan Karlsson.

Foto: Johan Karlsson.

Mimesquare Festival blir ett kärt återseende mellan de svenska och egyptiska deltagarna i Solar Plexus-projektet. Solar Plexus pryder festivalens officiella affisch och vi ger två publikrosade fullsatta föreställningar i en atmosfärrik katedral. Vi ser inspirerande föreställningar från bland annat Argentina, Spanien och Belgien och njuter av lantluft och solsken medan vi planerar för kommande samarbeten.

Phax Ahamada ger också en oerhört uppskattad streetshow i festivalbaren. Studio Oscuro planerar även nya projekt med festivalgeneralen Marc Crauwels.

Gästspelet genomfördes med stöd av Sida och Dramatiska Institutet samt Petra och Karl Erik Hedborgs Stiftelse.

Studio Oscuro vill speciellt tacka festivalens tekniska och administrativa personal för deras fantastiska inställning och professionalitet och icke att förglömma våra underbara värdfamiljer.

Egyptenturné 1-10 februari 2007

26_alexandria1 februari, Alexandria

Studio Oscuro öppnar den internationella teaterfestivalen Creative Forum for Independent Theatre Groups på biblioteket i Alexandria med en bejublad föreställning.

5 februari, El Minia

2 välbesökta föreställningar av Solar Plexus spelas på Jesuit’s and Brother’s Association i El Minia. I publiken finns bland andra barn och handikappade som deltar i utbildningsprogram i jesuiternas regi.

8 och 9 februari, Kairo

Turnén avslutas med två föreställningar på Kairos största kulturcenter, El Sawy Culture Wheel. Vi får även besök från svenska ambassaden.

Turnén genomfördes med stöd av Svenska Institutet och Konstnärsnämnden.

Solar Plexus på El Genaina, Kairo 20 april 2007

Bara några månader efter avslutad turné återvänder Solar Plexus till Egypten för ytterligare två föreställningar på utomhusscenen El Genaina i Al Azhar Park, Kairo. Charlie Åström och Phax Ahamada genomför också workshops i samband med föreställningarna.

Gästspelet genomfördes med stöd av SIDA och Dramatiska Institutet.