Pingvinen (2007)

Photo: Ulrich Hillebrand

Foto: Ulrich Hillebrand

Om att fly och hitta hem. Och att gunga…

En dansteaterföreställning för barn mellan 6 och 9 år. Premiär 26 september 2007 på Angereds Teater.

Pingvinen är en dansteaterföreställning som handlar om utanförskap, nyfikenhet och hemlängtan. Med musik och rörelser berättar dansaren Phax Ahamada om sin livsresa från barndomens Madagaskar via Paris tuffa förorter till ett liv som artist i Sverige.

Det bjuds på stor dramatik, existentiella frågor och absurda upptåg när vår pingvin försöker anpassa sig till nya främmande miljöer. Lekfullt och sorgligt om självkänsla och om att tycka om sig själv trots eller just för att man inte är som alla andra. Om musik och dans som universellt språk, om att fly och hitta hem.

Photo: Ulrich Hillebrand

Foto: Ulrich Hillebrand

Föreställningen är inspirerad av den fantastiska pingvinens mänskliga drag och rörelsemönster, av madagaskiska folksagor, afrikansk storytelling-tradition och dansstilar från hela världen.

Regi: Charlie Åström Manus: Charlie Åström och Phax Ahamada Dramaturgisk rådgivning och översättning madagaskisk folksaga: Lena Fridell Scenografi och kostym: Charlie Åström och Christine Åström, Studio Oscuro Mask : Gunnar Lundgren Ljus: Åsa Holtz Svensson Ljud: Johan Karlsson

Pingvinen spelades på Angereds Teater mellan den 26 september och 23 november 2007
Pingvinen är en Angereds Teaterproduktion.

”Med osviklig ögonkontakt och en humor som strålar av värme…”
Ur recension av Lis Hellström Svenningson, Göteborgs Posten 2007-10-04

”Phax tekniska briljans lyser igenom hela tiden men är nedtonad till förmån för intimitet och stillhet. Helrätt.”
Ur recension av Liv Landell Major, Nummer 2007-09-28

”…träffar barnens fantasi och lust mitt i prick.”
”… en klart skimrande liten pärla, genomsyrad av både visdom och sprittande livskänsla.”
Ur recension av Anders Thuresson, Göteborgs Fria Tidning 2007-09-26

”…en fantastisk föreställning om att fly och hitta hem, om utanförskap och kontakt för de yngsta skolbarnen.” ”Form och innehåll kommer på det sättet att samspela lika mycket som artisten och åskådarna. Helgjutet. Fint. Kommunikation på inspirerande nivå.” ”Och finns chansen att bjuda in Phax Ahamadas pingvin till andra ställen i regionen, så ta chansen.”
Ur recension av Marita Adamsson, Bohusläningen 2007-10-23

”Ahamadas förmåga till kommunikation är påtaglig.”
Ur recension av Mikael Löfgren, Dagens Nyheter 2007-11-26

Egyptenturné 29 januari till 18 februari 2009

Studio Emad Eldin, Kairo 29 – 31 januari

Vi repeterar med vår egyptiske tolk Ahmed Nagdy, även kallad Oscar, på Studio Emad Eldin i Kairo. Texten översätts från syrisk till egyptisk arabiska och vi bjuder in Studions personal till att vara provpublik.

Creative Forum for Independent Theatre Groups, Alexandria 1 – 10 februari

Den 6 februari spelar vi en fullsatt föreställning för en entusiastisk publik bestående av barn och festivaldeltagare. Dagen efter leder Phax Ahamada en mycket uppskattad streetdanceworkshop för barn mellan 5 och 15 år och lyckas verkligen väcker deras lust att dansa och uttrycka sig med rörelser. Under festivalen pågår även Training for Technicians, ett workshopprogram för ljus, ljud, video och scenografi lett av Charlie Åström, Råger Johansson och Erik Jeppsson.

Foto: Studio Oscuro

Foto: Studio Oscuro

JBA, El Minia, 10 – 12 februari

Hos Jesuiterna i El Minia ger vi två föreställningar den 12 februari, vi spelar för både muslimska och kristna barn som bussas dit från traktens byar. Phax Ahamada ger också en streetdanceworkshop på centrets innergård, här är deltagarna mellan 10 och 15 år och workshopen slutar med ett minibattle.

Foto: Studio Oscuro

Foto: Studio Oscuro

Jesuit Culture Centre och Rawabet Theatre, Cairo, 13 – 17 februari

Vårt sista turnéstopp inleds med en fantastisk föreställning hos jesuiterna som håller till i Kairos gamla filmstudioområde. Vi spelar utomhus på en parkeringsplats och föreställningen avslutas med en längre dansworkshop där alla i publiken, främst flyktingbarn som deltar i undervisning i jesuiternas regi, deltar. I Kairo spelar vi också två föreställningar på frigruppsscenen Rawabet, här utgörs publiken av flyktingbarn som medverkar i ett konst- och demokratiprojekt som drivs av närliggande Townhouse Gallery.

Turnén genomfördes med stöd av Svenska Institutet samt Sida genom Dramatiska Institutet.

Phax och tolken är nöjda efter en lyckad föreställning.

Phax och tolken är nöjda efter en lyckad föreställning.

9 och 10 juni 2008 på High Institute for Theatre Arts, Damaskus, Syrien

Pingvinen gästspelar med fyra föreställningar som en del i projektet Svensk barnteater i Damaskus, som 2008 är kulturhuvudstad i regionen. Förutom föreställningen består projektet av workshops och föreläsningar av representanter för Studio Oscuro, Angereds Teater och Backa Teater under ledning av Dramatiska Institutet. Detta är första gången Dramatiska Institutet genomför ett projekt i Syrien. Pingvinen gavs på franska och tolkades till arabiska direkt på scenen av en av skolans danselever. Den entusiastiska publiken bestod till stora delar av barn från SOS barnbyar, de flesta hade aldrig besökt en teater förut. Projektet genomfördes med stöd av Svenska Institutet, Dramatiska Institutet och Sida.

Scenbygge i ett regnigt Slottsskogen.

Scenbygge i ett regnigt Slottsskogen.

17, 18 och 19 juni 2008 i Slottsskogen, Göteborg

Pingvinen spelas på den anrika utomhusscenen i Slottsskogen som en del av Göteborgs Stad Kulturs sommarunderhållning – en festlig tillställning i såväl solsken som regn, med stor publik och glatt humör.